SDE: Odprodajajo vse, kar jim HSE naroči!
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: Energetika

SDE: Odprodajajo vse, kar jim HSE naroči!

Do tega je prišlo navkljub temu, da družba ELDOM posluje dobro in ima ambiciozne načrte na področju širitve svoje dejavnosti.  

Kot edini kupec je pravico do deleža DEM v ELDOM-u pridobila družba PITOBO d.o.o. iz Vuhreda. Ta družba brez zaposlenih je po javnih podatkih v letu 2014 imela okoli 27.000 evrov prihodkov in okoli 34.000 evrov odhodkov. Družba je bila že ob koncu leta 2014 finančno zadolžena za skoraj 100.000 evrov, pojasnjuje Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije.  

V HSE-ju nikomur ni mar za ELDOM  

Kupnina za delež v ELDOM-u znaša preko 100.000 evrov, zato se v okviru te odprodaje po mnenju sindikalistov odpira več vprašanj kot odgovorov. Kot kaže, pa v Holdingu Slovenske elektrarne, d.o.o., nikomur ni mar, kaj se bo s to družbo in zaposlenimi v tej družbi dogajalo, pojasnjujejo v vodstvu SDE Slovenije.  

Kot meni Branko Sevčnikar, predsednik SDE Slovenije, bo ta primer po vsej verjetnosti služil kot vzorec za odprodajo vsega poslovno nepotrebnega premoženja v skupini HSE, zato v energetskem sindikatu z zaskrbljenostjo spremljajo vsa ta dogajanja.  

»Kot kažejo zadnja dogajanja, se bosta med poslovno nepotrebnimi sredstvi v skupini HSE kaj hitro znašla tudi nekdanja stebra slovenske proizvodnje električne energije B4 in B5 v TEŠ. Na vladi RS in na Slovenskem državnem holdingu pa se vsi ti dogodki nikomur ne zdijo omembe vredni. V SDE Slovenije se bomo seveda ustrezno odzvali,« opozarja predsednik Sevčnikar.  

Premoženje prehaja v roke zasebnikov in špekulantov  

V  skupini HSE, v okviru akcijskega načrta za optimiranje in racionaliziranje  poslovanja, intenzivno poteka odprodaja  poslovno nepotrebnih sredstev.  

»Dnevno smo v sredstvih javnega mnenja seznanjeni kako pod diktatom HSE d.o.o. družbe DEM, SENG PV in TEŠ odprodajajo vse kar jim HSE naroči. Premoženje, ki smo ga delavci skozi desetletja pomagali graditi in ustvarjati,  zaradi neustreznega upravljanja, slabega nadzora in katastrofalnega vodenja HSE, prehaja v roke zasebnikov in špekulantov,« menijo v vodstvu SDE Slovenije.  

V skupini HSE poskrbeli za ubogljivo izvajanje naročil  

Družbe, ki so lastnice omenjenega premoženja, po mnenju vodstva SDE Slovenije nimajo na vsa dogajanja nobenega vpliva, saj so v HSE poskrbeli, da vodstva družb poslušno in ubogljivo izvajajo vsa naročila, ker se jim v nasprotnem primeru skozi noč izmakne stolček na katerem sicer udobno sedijo.

»Niti slučajno v družbi HSE ne prepoznajo poslovne priložnosti, da bi v tem segmentu poslovanja združili moči in na  področju, kjer ima Slovenija  velike možnosti, izrabili to premoženje kot vir za povečanje prihodkov. Seveda je lažje prodajati, pa še prijatelji in politični zavezniki so zadovoljni. Kako  poteka tovrstno dezinvestiranje v skupini HSE je lepo razvidno prav iz postopka odprodaje deleža družbe DEM v družbi  ELDOM,« še poudarjajo v vodstvu SDE Slovenije. (mj)        

Previous Article Iztekajo se prve pogodbe v kampanji Zamenjaj in prihrani
Next Article GEN-I dobitnik ICERTIAS nagrade za odličnost
Print
1358