Slovenija zamuja s prenosom zakonodaje o energetski učinkovitosti stavb
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Slovenija zamuja s prenosom zakonodaje o energetski učinkovitosti stavb

Evropska komisija je danes med drugim pozvala Slovenijo, naj svojo zakonodajo v celoti uskladi z direktivo o energetski učinkovitosti stavb. V EU stavbe porabijo 40 odstotkov vse energije in ustvarijo 36 odstotkov emisij CO2. Pravilno izvajanje evropske direktive o energetski učinkovitosti stavb je tako ključnega pomena, da bi bili doseženi sprejeti energetski in podnebni cilji ter, da bi potrošnikom pomagali prihraniti denar, ki ga plačujejo za porabo energije, in povečali njihovo udobje. 


V skladu s to direktivo morajo države članice določiti in izpolnjevati minimalne zahteve glede energijske učinkovitosti novih in obstoječih stavb, zagotoviti certificiranje energijske učinkovitosti stavb ter zahtevati redne preglede ogrevalnih in klimatskih sistemov. Poleg tega morajo države članice zagotoviti, da bodo vse stavbe od leta 2021 »skoraj nič-energijske stavbe». Po oceni Komisije v Sloveniji niso bile izpolnjene vse zahteve iz direktive. Zlasti se po nacionalni zakonodaji še ne zahteva prikaza energijskih izkaznic v vseh stavbah, v katerih se pogosto zadržuje javnost. 

Slovenija ima na voljo dva meseca, da izpolni svoje obveznosti, sicer se lahko Komisija odloči, da zadevo predloži evropskemu Sodišču.

Previous Article V Preddvoru postavili še drugo električno polnilnico
Next Article iEnergija o vlogi regulatorja pri zagotavljanju prožnosti
Print
775