V iEnergiji tokrat o rabi energije v industriji
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

V iEnergiji tokrat o rabi energije v industriji

Digitalna izobraževalna platforma iEnergija tokrat ozavešča o podatkih, povezanih z rabo energije v industriji. S pomočjo Mojce Suvorov, vodje sektorja za okoljske statistike na Statističnem uradu RS, so objavili podatke o rabi energije v predelovalnih dejavnostih, kjer največji delež (80 odstotkov) predstavljata elektrika in zemeljski plin.

 

»Znotraj predelovalnih dejavnosti porabimo največ energije v dejavnostih proizvodnje kovin (27 odstotkov), proizvodnje papirja in izdelkov iz papirja (13 odstotkov) ter proizvodnje nekovinskih mineralnih izdelkov (12 odstotkov),« so med drugim zapisali v iEnergiji. Dotaknili so se tudi vprašanja cene elektrike in zemeljskega plina za slovensko industrijo ter poudarili, da se cene za elektriko v zadnjih letih gibajo okrog 70 odstotkov povprečne cene v EU-28, za zemeljski plin pa so blizu evropskega povprečja.
Objavo podatkov o rabi energije v industriji so pripravljavci iEnergije v svojem elektronskem novičniku pospremili z video izjavo Martina Novšaka, generalnega direktorja GEN energije in podpredsednika GZS, ki je med drugim poudaril vpliv cen energentov na izvozno konkurenčnost podjetij in pomen zmanjšanja energetske uvozne odvisnosti.

Vas zanima več? Podatki SURS o rabi energije v industriji so dostopni na tem naslovu.


Previous Article Steklo javno posvetovanje o energijskih nalepkah
Next Article E-mobilnost narekuje aktivno upravljanje omrežja
Print
1091