Vlada se seznanila s problematiko rasti cen energentov
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Vlada se seznanila s problematiko rasti cen energentov

Vlada se je na včerajšnji seji seznanila z informacijo o problematiki izredne rasti cen energentov na energetskih trgih. Kot so sporočili z vlade, so trenutne razmere na trgih neobičajne in so posledica več dejavnikov: oživitve gospodarstev po pandemiji in posledično povečanega povpraševanje po energiji (predvsem premoga in zemeljskega plina), zmanjšanja dodatne oskrbe Evrope s plinom zaradi tehničnih težav in nižjih naložb v prenosna omrežja, manjše lastne proizvodnje ter nerezerviranih dodatnih količin plina iz Rusije ter manjše proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov. Pri tem velja kot glavna dejavnika izpostaviti predvsem ekstremen skok cen zemeljskega plina (zaradi manjšega dotoka plina v Evropo) in porasta cen premoga (zaradi povečanega povpraševanja premoga s strani Kitajske zaradi rasti porabe električne energije). Poleg tega so se zaradi minule dolge zime  skladišča zemeljskega plina v Evropi bolj izpraznila kot običajno in je njihovo polnjenje potekalo počasneje tudi zaradi neugodne razlike v ceni plina. Po informacijah vlade, so skladišča pred prihajajočim novim zimskim obdobjem zdaj napolnjena zadovoljivo. V vladi še izpostavljajo, da se cene plina na trenutnih trgih v zadnjih letih, ko je postal trg z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG) globalen, oblikujejo na osnovi svetovnega povpraševanja, tako da med seboj tekmuje povpraševanje v Aziji in Evropi, kar dodatno dviguje ceno utekočinjenega zemeljskega plina. 

V vladi še poudarjajo, da so trenutne razmere na energetskem trgu v Sloveniji posledica dogajanja na mednarodnih trgih energentov in, da gre za specifičen pojav, ki ga je treba nasloviti na ravni celotne EU. Zato bo Slovenija, kot trenutno predsedujoča svetu EU, 26. oktobra sklicala izredno zasedanje  evropskih energetskih ministrov, na katerem bodo iskali skupne rešitve, ki bodo državljanke in državljane ubranile pred nadaljnjim drastičnim dvigovanjem cen. 

Razmere naj bi se postopoma normalizirale 

V Sloveniji po informacijah Ministrstva za infrastrukturo bistvenih podražitev elektrike na maloprodajnem trgu (razen pri Petrolu) ni napovedanih in jih tudi vsaj do začetka naslednjega leta ni pričakovati. Kot poudarjajo na MzI, je trg v Sloveniji dobro razvit in konkurenčen, zato bi kakršnokoli poseganje v prosto delovanje trga lahko negativno vplivalo na ustrezne tržne signale, ki so potrebni za investicije, konkurenčnost in kakovost storitev. Na maloprodajnem trgu z električno energijo in plinom je po ocenah ministrstva tudi dovolj konkurenčne ponudbe in stabilnih dobaviteljev, zato se lahko odjemalci kadarkoli lahko odločijo za brezplačno zamenjavo nekonkurenčnega dobavitelja in si zagotovijo tistega z ugodnejšo ponudbo. Napovedi sicer kažejo, da se bodo cene na veleprodajnih energetskih trgih spomladi 2022 stabilizirale.
Drugače pa je vlada na včerajšnji seji sprejela tudi sklep o ustanovitvi posebne medresorske delovne skupine, pod vodstvom Ministrstva za infrastrukturo, ki bo spremljala aktualno stanje na trgih energentov in seznanjala vlado z morebitnimi potrebnimi ukrepi za blaženje porasta cen na maloprodajnih trgih za industrijske in gospodinjske porabnike.


 

Previous Article V skrajnem primeru možna prepoved prodaje električne energije v tujino
Next Article Vlada sprejela vrsto sklepov o zmanjšanju emisij
Print
562