Dravske elektrarne že dosegle načrtovano letno proizvodnjo
Brane Janjič
/ Categories: Hidro energija

Dravske elektrarne že dosegle načrtovano letno proizvodnjo

Kot so sporočili iz Dravskih elektrarn Maribor, jim je že 30. oktobra oziroma kar dva meseca pred koncem leta že uspelo uresničiti prvotno načrtovano proizvodnjo in iz elektrarn na Dravi zagotoviti predvidenih 2.656 GWh električne energije.
Direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej je ob tem veselem dogodku izpostavil,  da gre zasluge letošnjim izjemnim proizvodnim rezultatom pripisati ugodni hidrologiji in visoki pripravljenosti vseh proizvodnih objektov. »To nas še posebej veseli v teh nenavadnih časih«, je dejal Tumpej, »saj kaže na to, da smo od začetka korona krize sprejemali pravilne ukrepe, kar je omogočilo, da smo uspešno zaključili nekatere že konec lanskega leta začete nujne remonte in s tem zagotovili, da so bile naše velike hidroelektrarne večino časa sto odstotno delujoče. Zagotovim lahko, da bo proizvodnja električne energije iz Dravskih elektrarn Maribor, ob vseh že sprejetih ukrepih in tistih, ki jih bo po potrebi še treba sprejeti za preprečitev širjenja virusa, tudi v prihodnje zanesljiva. V teh časih se namreč, še toliko bolj kot običajno, zavedamo našega poslanstva in dejstva, da proizvodnja električne energije ne more obstati.« 
V Dravskih elektrarnah še pravijo, da bo v primeru, če bo proizvodnja električne energije do konca leta potekala po načrtih, letošnja letna proizvodnja med najvišjimi v zgodovini družbe. Drugače pa v Dravskih elektrarnah z načrtovanimi remonti in rednimi pregledi ključnih naprav ves čas skrbijo za visoko obratovalno pripravljenost, pri čemer sta v naslednjem remontnem obdobju predvidena dva večja remonta agregatov, ki predvidevata sanacijo generatorjev na hidroelektrarnah Vuhred in Ožbalt. Ob tem so v teku tudi intenzivne priprave na projekt prenove sekundarnih sistemov na elektrarnah Dravograd, Vuzenica in Mariborski otok. V slednjem primeru gre za večletni projekt, ki bo omogočil nadaljnje zanesljivo obratovanje in možnost še bolj fleksibilnega prilagajanja zahtevam obratovanja elektroenergetskega sistema. Ob tem v DEM veliko pozornosti namenjajo tudi raziskavam in proučevanju možnosti za dodatne proizvodne vire, pri čemer so v ospredju vetrna, sončna in geotermalna energija, pa tudi hranilniki električne energije.
Previous Article Sekcija SVDEE za trg prožnosti predlaga model centralne entitete
Next Article Skupina HSE podira proizvodne rekorde
Print
485
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.