Elektro Maribor uspešno povečuje robustnost omrežja
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Elektro Maribor uspešno povečuje robustnost omrežja

Elektro Maribor v zadnjih letih veliko naporov in sredstev namenja tudi povečanju robustnosti svojega omrežja, pri čemer so samo lani dolžino podzemnih vodov povečali za 334 kilometrov in zmanjšali dolžino nadzemnih vodov za 172 kilometrov. 

Povedano v odstotkih, lani je Elektro Maribor imeli že 55,3 odstotka nizkonapetostnega omrežja v podzemni izvedbi in 26 odstotkov v izvedbi nadzemnih izoliranih vodov. V srednjenapetostnem omrežju je bilo 27,3 odstotka podzemnih vodov in 2 odstotka nadzemnih izoliranih vodov, medtem ko je visokonapetostno omrežje skoraj v celoti v nadzemni izvedbi (97-odstotno).

Načrt razvoja distribucijskega omrežja za obdobje do leta 2026 predvideva, da se bo skupni delež nizko in srednje napetostnih pozemnih vodov  na letni ravni povečeval za 0,5 odstotka, kar drugače rečeno pomeni, da naj bi se skupni delež podzemnih vodov na omenjenih napetostih v naslednjih desetih letih povečal iz 44,3 odstotka v letu 2015 (zadnji znani podatek) na dobrih 51 odstotkov.

Delež podzemnih vodov se je na območju Elektra Maribor sicer v zadnjih devetih letih v nizkonapetostnem omrežju povečal za 15 odstotnih točk, v srednjenapetostnem omrežju pa za 5 odstotnih točk. Skupaj je bilo tako konec minulega leta v podzemni izvedbi že 48 odstotkov srednjenapetostnega in nizkonapetostnega omrežja, kar Elektro Maribor uvršča med distribucijska podjetja z največjim deležem podzemnih vodov. Družba Elektro Maribor je drugače imela konec minulega leta skupaj 16.434 kilometrov omrežja, od tega 12.189 kilometrov nizkonapetostnega, 4.005 kilometrov srednjenapetostnega in 240 kilometrov visokonapetostnega.  

Previous Article V Bovcu potekajo priprave na izvedbo sistema DOLB
Next Article V prvih petih mesecih leta nižji uvoz in izvoz elektrike
Print
636
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.