EU uspešno sledi ciljem glede deleža OVE
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

EU uspešno sledi ciljem glede deleža OVE

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v EU leta 2015 dosegel 16,7 –odstotni delež in tako bil skoraj dvakrat večji kot leta 2004, to je prvega leta za katerega obstajajo podatki (takrat je znašal 8,5 odstotka). 

Kot je znano, si je EU za cilj zadala, da do leta 2020 doseže 20-odstotni delež obnovljivih virov v končni porabi energije, ta cilj pa pred časom še okrepila, pri čemer naj bi do leta 2030 dosegli vsaj 27-odstotni delež obnovljivih virov v končni porabi energije. Največji delež energije iz obnovljivih virov ima sicer trenutno Švedska (53,9 odstotka), sledita Finska (39,3 odstotkov), Latvija (37,6 odstotkov), Avstrija (33 odstotkov) in Danska (30,8 odstotka). Najmanj uspešne države pri povečevanju deleža obnovljivih virov pa so Luksemburg, Malta (5 odstotkov),  Nizozemska (5,8 odstotka), Belgija (7,9 odstotka) in Velika Britanija (8,2 odstotka). 

Med 28 evropskimi državami jih je enajst že doseglo ali celo preseglo zastavljene cilje do leta 2020, med njimi pa so Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Hrvaška, Italija, Litva, Madžarska, Romunija, Finska in Švedska. Avstrija in Slovaška za zastavljenimi cilji zaostajajo le še za odstotek, na drugi strani lestvice pa veliko dela na tem področju čaka še Nizozemsko, Francijo, Irsko, veliko Britanijo in Luksemburg (zaostanek za nacionalnimi cilji pri teh državah se giblje med 8,2 in 6 odstotkov). 

V Sloveniji je leta 2015 delež obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije po podatkih Eurostata dosegel 22 odstotkov (leta 2004 je znašal 16,1 odstotka), kar drugače rečeno pomeni, da za zastavljenim ciljem do leta 2020 zaostajamo še za tri odstotne točke. 

Previous Article V dveh letih že za več kot 177 milijard evrov skupnih naložb
Next Article ELES prejel nagrado za najbolj varno podjetje
Print
627
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.