Evropski teden mobilnosti letos največji do zdaj
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: e-mobilnost

Evropski teden mobilnosti letos največji do zdaj

Letošnji Evropski teden mobilnosti (ETM) je posvečen spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu. Gre za jubilejni dogodek, ki bo potekal že dvajsetič. Med 16. in 22. septembrom  bo tako v kar 84 občinah po vsej Sloveniji potekala vrsta dogodkov, ki bodo pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. posameznike spodbujali k aktivnejšim načinom poti v šolo, službo in po vsakodnevnih opravkih.

Z aktivno mobilnostjo skrbimo za sproščanje, rekreacijo, po drugi strani pa je tudi cenovno ugodnejša in odlična za premagovanje krajših razdalj. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pozdravlja aktivnosti občin, ki v sklopu tedna mobilnosti uvajajo trajne spremembe: »Kakovostne preureditve prometnih površin, ki dajejo prednost ranljivim udeležencem v prometu, kot so pešci in kolesarji, so tiste, ki zares štejejo. To so ukrepi, ki nam omogočajo, da se udobno in varno premikamo na trajnosten način.«
»Ponosni smo, da se pogoji za pešce in kolesarje v zadnjih dvajsetih letih postopno izboljšujejo, zato si prizadevamo, da bi ljudje spremenili svoje potovalne navade in se pogosteje odločili za bolj zdrave in trajnostne oblike mobilnosti,« je cilje ETM povzela mag. Polona Demšar Mitrovič, koordinatorica ETM na Ministrstvu za infrastrukturo.
Navkljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam, ki jih povzroča pandemija, se je pozivu jubilejnega 20. ETM odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji. Tam bodo med 16. in 22. septembrom svoje občane in obiskovalce spodbujali k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti. Marsikatere med njimi bodo dele svojih središč zaprle za motorni promet in javni prostor namenile najrazličnejšim aktivnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile se jim bodo delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti. Zemljevid sodelujočih občin je dostopen na tedenmobilnosti.si.

V številnih občinah bodo priložnost izkoristili tudi za predstavitev dosežkov in trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, na primer izboljšav v kolesarski infrastrukturi, za promocijo javnega potniškega prometa, novo vzpostavljene sisteme za samodejno izposojo koles ter akcije, kot je Prostofer, v okviru katere prostovoljci starejše vozijo po opravkih. V občini Kočevje bo na primer  potekala razprava o zapiranju mesta za motorni promet, občina Bled bo na Kolesarskem zajtrku med drugim podelila nagrado najbolj kreativnemu kratkemu videu na temo trajnostne mobilnosti, občina Bohinj pa je v sodelovanju z društvom prostoRož zasnovala skupno streho, ki bo zavzela 13 parkirnih mest, kjer bodo potekale razprave o prostorskih načrtih v občini. (mb)

Previous Article S seje Upravnega odbora EZS
Next Article Ambasadorji slovenskega gospodarstva so odlični promotorji naše države
Print
298
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.