INEINA nova generacija virtualne elektrarne KIBERnet
Miro Jakomin
/ Categories: Energetika

INEINA nova generacija virtualne elektrarne KIBERnet

»V podjetju INEA smo letos v okviru 3-letnega projekta FP7 MIRABEL razvili novo generacijo sistema KIBERnet, ki temelji na metodologiji flexibility trading, s katero uvajamo koncept trgovanja z električno energijo v bilančno skupino, na nivo uporabnika,« je dejal Jure Vindišar, vodja programa Energetika in ekologija.    

INEA nadaljuje z razvojem tega sistema

Sistem posameznemu uporabniku omogoča, da lahko oblikuje ponudbo " flex-offer", v kateri ponudi svojemu odgovornemu bilančne skupine fleksibilnost v energiji in času pri porabi in/ali proizvodnji energije. Razviti koncept trgovanja z električno energijo nadgrajuje koncept, ki so ga razvili v okviru sistema KIBERnet.  

Integracija sistema upravljanja s podatki (EDMS), ki vključuje tudi podsistem napovedovanja električne energije iz obnovljivih virov, omogoča tudi večjo stopnjo vključitve obnovljivih in drugih distribuiranih virov v električno omrežje.  

V septembru je bila tehnologija MIRABEL predstavljena na World Smart Grids Forumu 2013 v Berlinu - na dogodku, ki združuje najpomembnejše deležnike in igralce na področju razvoja rešitev za pametna omrežja z vseh koncev sveta.  

Za najboljšo rešitev nagrada »Best Poster Award«  

Rešitev MIRABEL je bil izbrana kot najboljša izmed predstavljenih in dobila nagrado »Best Poster Award« za zelo pomemben prispevek na področju pametnih omrežij. Po besedah Vindišarja to za podjetje INEA, po izboru projekta KIBERnet s strani evropske komisije med petnajst najperspektivnejših rešitev s področja pametnih omrežij leta 2010, pomeni največje priznanje na globalnem nivoju, ki so ga dobili za njihove nastajajoče rešitve na področju SmartGrids.  

»Na temelju sistema upravljanja z odjemom, ki ga ponuja že KIBERnet, želimo sistem virtualne elektrarne, nadgrajen s koncepti MIRABEL, predstaviti kot tržni subjekt na organiziranem trgu z električno energijo, na primer na izravnalnem trgu ali v okviru sistemskih storitev tudi na trgu s terciarno rezervo. Glavni cilj sistema za vodenje odjema ostaja enak kot pri sistemu KIBERnet - iskanje tehnično najugodnejših in najcenejših možnosti za uravnavanje energetskih tokov na mreži in s tem tudi razbremenjevanje prenosnih poti v sistemu,« je še povedal Jure Vindišar. (mj)

Previous Article Minilo je tisoč dni spajanja trgov na slovensko-italijanski meji
Next Article Začetek remonta v NEK
Print
1659
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.