Minister Gašperšič: »Naredili smo veliko dobrega!«
Anonym
/ Categories: Energetika

Minister Gašperšič: »Naredili smo veliko dobrega!«

Poleg številnih investicij v cestno in železniško infrastrukturo je minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič omenil tudi energetsko prenovo javnih stavb in še vrsto drugih projektov.  

»Okoli 800 kilometrov novih, obnovljenih in urejenih cest, okoli 90 kilometrov moderniziranih železniških prog, največji nakup novih vlakov, zagon velikih projektov z dolgo brado, kot sta drugi tir in 3. razvojna os, prva daljinska kolesarska povezava, uvedba enotne vozovnice za dijake in študente, mreža hitrih električnih polnilnic na avtocestnem križu, uspešen projekt energetske prenove javnih stavb, 10. mesto na svetu po indeksu energetske odličnosti. Verjamem, da smo z naštetim in še s številnimi drugimi projekti, ki smo jih na ministrstvu začeli, nadaljevali in končali, naredili veliko dobrega,« je ob zaključku mandata poudaril dr. Peter Gašperšič. 

Med vrsto dosežkov je minister za infrastrukturo omenil, da je Slovenija postala ena prvih držav v Evropski uniji, ki je na evropskih koridorjih zagotovila mrežo hitrih električnih polnilnic. Te uporabnikom električnih avtomobilov omogočajo nemoteno potovanje po državi, saj vseh 31 polnilnic na avtocestah zagotavlja polnjenje baterij v 20 minutah. Z mrežo manjših polnilnic so sicer v Sloveniji dobro pokrita praktično vsa območja.

Uspešen tudi model energetske prenove stavb 

Glede energetske prenove javnih stavb je minister dejal, da so vzpostavili sistem izvajanja energetskih prenov stavb ožjega in širšega javnega sektorja, ki se financira iz evropskih kohezijskih sredstev v obdobju 2014–2020. Skupna vrednost teh sredstev je 147 milijonov evrov; do zdaj je bilo v okviru objavljenih povabil in javnih razpisov na voljo 91 milijonov evrov. 

Kot primernih za financiranje je bilo izbranih že 56 projektov, kar skupaj z napovedanimi projekti, ki so že v pripravi, dosega obseg stavb v skupni neto tlorisni površini okoli 600.000 m2. Uspešen model energetske prenove stavb v Sloveniji je prepoznala tudi Evropska komisija, zato ima Slovenija možnost prevzeti vlogo centra odličnosti v tem delu za centralno, južno in vzhodno Evropo na področju učinkovite rabe energije. 

Glede energetike je dr. Peter Gašperšič še dejal, da bo do konca leta zaprt RTH. Omenil je tudi, da je Slovenija lani s 13. mesta indeksa energetske odličnosti po kriterijih energetske trileme (zanesljivost, dostopnost, trajnost) napredovala na prestižno 10. mesto na svetu. Letos se nam po neuradnih informacijah obeta še izboljšanje ocene v oktobru 2018.

Previous Article Na letošnjem ETM bo sodelovalo kar 77 slovenskih občin
Next Article FE UM tudi letos aktivno nastopa na Celjskem sejmu
Print
1025
Avtor fotografij:Pixabay