Slovenija zavzela aktivnejšo vlogo pri oblikovanju pametnih mest
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

Slovenija zavzela aktivnejšo vlogo pri oblikovanju pametnih mest

Gre za sektor za nizkoogljično družbo, ki bo skrbel za čim bolj učinkovit prehod Slovenije v nizkoogljično družbo, zato si bodo v sektorju prizadevali za aktivno vlogo pri oblikovanju zasnov oziroma arhitekture pametnih zgradb in pametnih skupnosti.

Poslanstvo sektorja je promocija celovitih rešitev na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije ter spremembe zasnove daljinskih sistemov, skupnosti zgradb in spremembe navad porabnikov. V sektorju bodo pripravili pravni okvir, ki bo omogočil in spodbudil oblikovanje pametnih mest. Stremeli bodo k temu, da bo čim več porabe energije slonelo na električni energiji, ki naj bi bila v čim večji meri proizvedena na način, ki povzroča čim manj izpustov. To posledično pomeni povečan prenos električne energije po obstoječem omrežju. V izogib padca kakovosti dobavljene električne energije zaradi povečanega prenosa energije po omrežju pa so potrebne ali investicije v omrežje ali investicije v pametna omrežja in pametna mesta. S pametnimi omrežji in pametnimi mesti se lahko namreč doseže nižja istočasnost porabe in potrebe po električni energiji, kar pomeni, da se lahko investicije v omrežje odložijo.

Sektor bo po pooblastilu vodil Uroš Habjan z ministrstva za infrastrukturo, v njem pa bo 31 zaposlenih, ki bodo večinoma prerazporejeni z drugih enot ministrstva.

Previous Article Elektro Maribor podelil nagrade za odlične dosežke v izobraževanju
Next Article Poletna šola Energetike.NET in Energije plus
Print
690
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.