V iEnergiji tokrat o koristih za aktivne odjemalce
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

V iEnergiji tokrat o koristih za aktivne odjemalce

V iEnergiji je bila pred kratkim objavljena nova vsebina, in sicer tokrat o tem, kako se bodo lahko tudi mali gospodinjski odjemalci  v prihodnje vse aktivneje vključevali v dogajanja na trgu z električno energijo. V iEnergiji  je o tem spregovoril dr. Dejan Paravan, direktor strateškega inoviranja v družbi GEN-I. 
»Danes se sicer še soočamo z ovirami za aktivnejšo vlogo odjemalcev, vendar obstajajo močne želje in pobude, da te ovire odpravimo. Prepričan sem, da se bo regulativa pri nas v kratkem  spremenila in odprla priložnosti na tem področju,« je optimističen Paravan.
In zakaj naj bi odjemalec, bodisi tovarna ali gospodinjstvo, sploh postal aktivnejši?
»Ker se mu bo to preprosto splačalo,« razlaga Paravan in dodaja: »Če nekdo proizvaja in porablja energijo na istem mestu ali pa vsaj zelo blizu, na primer za transformatorsko postajo, potem ne izkorišča celotne infrastrukture omrežja. Zato je prav, da tudi plača manj. 
Poleg tega bodo tehnologije pametnih naprav toliko napredovale, da se bo odjemalec lahko prilagajal, ne da bi s tem bistveno poslabšal svoje ugodje.«

Vas zanima o tej temi še kaj več? Potem si v iEnergiji preberite celoten intervju z dr. Paravanom, ali pa si oglejte njegovo video izjavo. Prav tako vabljeni, da raziščete druge vsebine digitalne izobraževalno-ozaveščevalne platforme o prožnosti in zanesljivosti pri oskrbi z energijo IEnergije, ki nastaja v okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE.

Previous Article Slovensko društvo za daljinsko energetiko se je preoblikovalo
Next Article Elektro Gorenjska leta 2017 še uspešnejši kot leto poprej
Print
1224