Zaživel portal Modri otroci
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: Energetika

Zaživel portal Modri otroci

Ko so se začeli trgi energije odpirati, se je pokazala potreba po tem, da so končni odjemalci, tudi otroci, bolj poučeni o energetiki in energiji. Vse skupaj pa je povezano tudi z našo skrbjo za okolje. Da bi omenjene vsebine še bolj približali mladostnikom, je Energetika.NET poleg objave energetsko obarvanih slikanic zdaj razvila še spletno platformo z eko-energetskimi igrami za otroke, s katero so junaki iz slikanic zaživeli še v spletni obliki.

Portal Modri otroci (www.modri-otroci.si)  bo združeval eko-energetske spletne igre, skozi katere bodo uporabniki spoznavali, kako pomembna je raba energije in nasploh zanesljiva oskrba z njo. Kot je ob predstavitvi spletne platforme povedala Alenka Žumbar Klopčič, direktorica in glavna urednica Energetike.NET, so s tem želeli doseči, da otroci postanejo bolj interaktivni. Portal danes združuje prvi dve igri, v nadaljevanju pa jih bo še veliko več. Tako sta v pripravi  tudi že igra o eko-energetski dirki – Ekoizlet, v kateri bodo uporabniki lahko uporabljali vozila na različne energente, ter igra Medvedek Pi, kjer bodo uporabniki reševali polarne medvedke.

Razvoj prvih dveh iger sta sicer podprli družbi Energija plus in RWE. Spletna igra, ki jo je podprla Energija plus, tako denimo pred uporabnike postavlja izziv, kako čim hitreje sanirati stanje v naselju po viharju, ko ljudje ostanejo brez električne energije in brez ogrevanja, pri čemer pa igralcem pomagata junaka Super Strela in Super Plinko.
Spletna igra, ki jo je podprla družba RWE, pa pred igralce postavi izziv, kako energetsko pametno upravljati šolo, ki jo dobijo v upravljanje za en dan pouka. Igralci morajo poskrbeti tako za optimalno rabo energije kot tudi za zadovoljstvo učencev in s tem ravnatelja, pri tem pa jim lahko ponagajajo tudi spletni pobalini.

»Želeli smo doseči, da se otroci vračajo k igranju in da v igrah ni preveč informacij. Otroci imajo radi igre, kjer se veliko dogaja. Hkrati pa smo jim želeli podati zavedanje, da se naš odnos do energije in njene rabe odraža na kakovosti našega bivanja,« je povedala Alenka Žumbar Klopčič in poudarila, da se bo ta projekt zagotovo razvijal naprej. V prihodnje pa bo Energetika.NET s to platformo nagovarjala tudi tuje občinstvo, saj so vse igre tudi v angleščini. (bj)

Fotografije: Siniša Kanižaj

Previous Article Glede dogajanja v TEŠ v medijih vrsta zavajanj
Next Article V knjigo zajeti poučni pogledi na energetiko
Print
1037