Evropski ministri za večjo integracijo energetskih sektorjev
povzeto po sporočilu za javnost
/ Categories: Energetika

Evropski ministri za večjo integracijo energetskih sektorjev

Na videokonferenci so evropski ministri za energijo govorili predvsem o integraciji energetskega sistema v luči doseganja podnebne nevtralnosti Evrope, zunanjih odnosih EU na področju energije ter se seznanili s prioritetami Portugalske ob prihajajočem predsedovanju Svetu EU. 
Državni sekretar Blaž Košorok je v razpravi izpostavil, da Slovenija pozdravlja prizadevanja za večjo integracijo energetskih sektorjev, saj to predstavlja enega od pomembnih korakov v procesu energetskega prehoda in uresničitve cilja EU postati podnebno nevtralna družba do leta 2050. Slovenija vidi več možnosti, kjer bi lahko EU odigrala več vloge pri omogočanju pametne sektorske integracije. Po mnenju slovenskega državnega sekretarja bi morali na evropski ravni omogočiti intergacijo sektorjev elektrike in toplote. 
»Zagotoviti bi morali uporabo viškov električne energije za proizvodnjo toplote in na evropski ravni vzpostaviti vitalen sistem izmenjave dobrih praks na tem področju«, je dejal Blaž Košorok in se ob tem zavzel tudi za integracijo sektorjev elektrike in mobilnosti. 
»Dober primer takšnega povezovanja bi bila na primer uporaba avtomobilov za shranjevanje viškov električne energije«, je bil jasen državni sekretar. Kot tretji primer, kjer lahko EU pomaga spodbujati sodelovanje sektorjev, pa je državni sekretar izpostavil elektriko in plin. »Ugotavljamo, da bi bilo treba, vsaj v začetni razvojni fazi, dovoliti stimulativno regulativno obravnavo projektov, ki so namenjeni demonstraciji in spodbudi razvoja dejavnosti, in v katere se vključujejo tudi sistemski operaterji prenosnih omrežij«, je svoja razmišljanja sklenil Blaž Košorok.(bj)
Previous Article Pri EZS ustanovljena Skupina za energetski prehod
Next Article MOP pozdravlja dogovor o znižanju emisij
Print
351
Avtor fotografij:arhiv MzI
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.