Iz prenosnega omrežja lani prevzetih 12,3 TWh
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Iz prenosnega omrežja lani prevzetih 12,3 TWh

Slovenski odjemalci so iz prenosnega omrežja v letu 2020 skupno prevzeli 12 milijard 311, 8 milijo na kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 709,2 milijona kilovatnih ur ali 5,4 odstotka manj kot leta 2019. Na upad povpraševanja v letu 2020 so v največji meri vplivali ukrepi povezani z epidemijo korona virusa in s tem posledično zmanjšanje nekaterih gospodarskih in storitvenih dejavnosti Tako se je odjem neposrednih odjemalcev, med katerimi so nekatera največja podjetja težke industrije, lani v primerjavi z letom prej zmanjšal kar za petino in je ob koncu leta dosegel milijardo 481,2 milijona kilovatnih ur. Odjem distribucijskih podjetij pa je lani znašal 10 milijard 439,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 4,2 odstotka manj kot leto prej. V primerjavi z letom 2019 je leta 2020 svoj odjema za potrebe črpanja močno povečala le naša edina črpalna elektrarna, ki je s prevzetimi 390,8 milijona kilovatnih ur primerjalne rezultate presegla za kar 43,8 odstotka, pri čemer pa je treba upoštevati, da so v Avčah v prvih mesecih leta 2019 še potekala remontna dela in zato ni obratovala. Dejansko doseženi rezultati so zaradi navedenih razlogov precej odstopali tudi od prvotnih bilančnih napovedi, pri čemer je dejanski odjem iz prenosnega omrežja lani bil za 6,9 odstotka manjši od sprva pričakovanega.
In kaj se je lani dogajalo na mejah? Iz sosednjih elektroenergetskih sistemov smo v vsem lanskem letu prejeli 7 milijard 120 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobrih 21 odstotkov manj kot leto prej, na tuje pa je v enakem času romalo 9 milijard 123,1 milijona kilovatnih ur, kar je bilo le za 2,3 odstotka manj kot leta 2019.
Previous Article Projekti socialnih inovacij prispevajo k energetskemu prehodu
Next Article Energetika načrtuje do leta 2027 za skoraj štiri milijarde zelenih naložb
Print
432
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.