Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje

Namen omenjene publikacije je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Gradivo, ki je namenjeno šolajoči mladini in zainteresiranim državljanom, so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), pri strokovnem pregledu pa so sodelovali številni strokovnjaki z različnih področij.

Ekipa projekta EN-LITE bo s partnerji poskrbela za široko distribucijo tiskanih izvodov gradiva. NUK - Narodna in univerzitetna knjižnica bo več kot 600 izvodov razdelila po slovenskih univerzitetnih, splošnih in zamejskih knjižnicah, Založba Rokus Klett pa bo dobrih 2.800 izvodov poslala ravnateljem, učiteljem in profesorjem v slovenskih šolah. 

Gradivo je vsem zainteresiranim dostopno tudi v elektronski različici na naslovu www.en-lite.si .V ekipi projekta EN-LITE sicer že pripravljajo tudi interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih. Pripravo in izid gradiva so podprle družbe ELES (glavni podpornik projekta EN-LITE), GEN energija, GEN-i, Energetika Ljubljana, Elektro Maribor in Založba Rokus Klett.

Previous Article Doc. dr. Drago Papler prejel sindikalno priznanje
Next Article Energetika in okolje 17
Print
1555