Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Izšla publikacija Energija, sevanje, življenje

Namen omenjene publikacije je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Gradivo, ki je namenjeno šolajoči mladini in zainteresiranim državljanom, so pripravili prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), pri strokovnem pregledu pa so sodelovali številni strokovnjaki z različnih področij.

Ekipa projekta EN-LITE bo s partnerji poskrbela za široko distribucijo tiskanih izvodov gradiva. NUK - Narodna in univerzitetna knjižnica bo več kot 600 izvodov razdelila po slovenskih univerzitetnih, splošnih in zamejskih knjižnicah, Založba Rokus Klett pa bo dobrih 2.800 izvodov poslala ravnateljem, učiteljem in profesorjem v slovenskih šolah. 

Gradivo je vsem zainteresiranim dostopno tudi v elektronski različici na naslovu www.en-lite.si .V ekipi projekta EN-LITE sicer že pripravljajo tudi interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih. Pripravo in izid gradiva so podprle družbe ELES (glavni podpornik projekta EN-LITE), GEN energija, GEN-i, Energetika Ljubljana, Elektro Maribor in Založba Rokus Klett.

Previous Article Doc. dr. Drago Papler prejel sindikalno priznanje
Next Article Energetika in okolje 17
Print
1230
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.