Lani v omrežje oddanih dobrih 14 TWh električne energije
Brane Janjič
/ Categories: Energetika

Lani v omrežje oddanih dobrih 14 TWh električne energije

Minulo leto je bilo vsaj kar se proizvodnje električne energije tiče med uspešnejšimi, pri čemer so se z boljšimi proizvodnimi rezultati v primerjavi z letom prej izkazali prav vsi proizvodni objekti. Tako so hidroelektrarne od začetka leta do konca decembra v prenosno omrežje oddale kar 4 milijarde 293,2 milijona kilovatnih ur in tako primerjalne rezultate z letom prej presegle za 15,8 odstotka. Kljub daljšemu remontu se je lani dobro odrezala tudi krška nuklearka, ki je lani v omrežje oddala 5 milijard 423,1 milijona kilovatnih ur in s tem za 1,1 odstotka presegla rezultate iz leta 2015. 

Še posebej se je lani potrdila visoka proizvodna zmogljivost šoštanjske termoelektrarne, ki je v prvem letu normalnega obratovanja bloka 6, ob kar nekaj preseženih proizvodnih rekordih, skupno uspela zagotoviti 4 milijarde 61,2 milijona kilovatnih ur električne energije in s tem rezultate iz leta 2015 presegla za 16,2 odstotka.

Lani je bilo iz prenosnega omrežja sicer skupno prevzetih 12 milijard 718,1 milijona kilovatnih ur električne energije, ker pa je polovica proizvedene električne energije v Krškem last Hrvaške, smo jo morali za pokritje vseh potreb nekaj tudi uvoziti. Tako smo lani iz sosednjih elektroenergetskih sistemov uvozili 8 milijard 358,7 milijona kilovatnih ur (za 7,6 odstotka manj kot leto prej), na tuje pa poslali 9 milijard 418,7 milijona kilovatnih ur (za 4,9 odstotka več kot leto prej). Drugače pa je bil lanski odjem električne energije iz prenosnega omrežja skoraj identičen tistemu leto prej in tudi v okviru prvotnih bilančnih napovedi.

Previous Article ELES uspešen pri pridobivanju evropskih sredstev
Next Article Dogodek ministrstva prerasel v nacionalno konferenco
Print
673
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.