ELES uspešen pri pridobivanju evropskih sredstev
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

ELES uspešen pri pridobivanju evropskih sredstev

ELES kot sistemski operater prenosnega omrežja upravlja namreč s ključnimi deli elektroenergetske infrastrukture državnega pomena. V okviru vzpostavitve integralne korporativne varnosti v družbi zato dajejo velik poudarek vzpostavitvi celovite in učinkovite zaščite elektroenergetske infrastrukture in storitev, ki jih opravljajo preko te infrastrukture. Pri tem pa sodelujejo s partnerji iz Slovenije, EU in širše regije balkanskega polotoka.

Cilj evropskega projekta Defender, pri katerem je ELES začel aktivno sodelovati v lanskem letu, je vzpostavitev sistema ugotavljanja medsebojne odvisnosti in implementacija podatkov, ki se generirajo na vseh ravneh in vrstah infrastrukture in storitev družbe ELES (TSO, kritična infrastruktura, kritične storitve) ter na podlagi tega vzpostaviti model medsebojne odvisnosti podatkov, jih analizirati in vzpostaviti model kompleksnega reagiranja na dano situacijo z vključevanjem vseh dejavnikov družbe in vezanih deležnikov.

Družba ELES je v okviru prijave projekta postala eden od veznih členov med partnerji projekta in njegov pomemben promotor. Priprava prijave projekta pa je prispevala tudi k vzpostavitvi edinstvenega sodelovanja med družbo ELES, Institutom Jožef Stefan in Inštitutom za korporativne varnostne študije na področju kritične infrastrukture. Projekt Defender na evropski ravni sicer koordinira italijansko podjetje Engineering.

Predlog projekta Defender je ELES skupaj s partnerji zelo dobro pripravil, saj ga je Evropska komisija v sicer izredno močni konkurenci izbrala za financiranje. Tokrat je bila namreč konkurenca projekta bistveno močnejša kot je je bil ELES deležen pri katerem koli drugem projektu, s katerim so do sedaj kandidirali za nepovratna sredstva EU. Skupni proračun slovenskih partnerjev oziroma pridobljena nepovratna sredstva znašajo približno milijon evrov.

V družbi ELES so zato ponosni, da jim je s timskim delom zaposlenih v Elesu ter z aktivnim sodelovanjem kolegov z Instituta Jožef Stefan in Inštituta za korporativne varnostne študije uspel prvi, a ključni korak, v okviru projekta Defender – zagotovitev financiranja izvedbe projekta s strani Evropske komisije.

Pred njimi je sedaj izvajanje projekta, ki bo prav tako temeljilo na timskem delu in strokovnosti vseh partnerjev projekta.

Previous Article Decembrski odjem distribucijskih podjetij občutno navzgor
Next Article Lani v omrežje oddanih dobrih 14 TWh električne energije
Print
902
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.