Ministri razpravljali o prihodnosti evropskega energetskega trga
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

Ministri razpravljali o prihodnosti evropskega energetskega trga

Na srečanju, ki je potekalo 20. in 21. septembra v okviru estonskega predsedovanja Svetu EU, je bila skupna tema neformalnega srečanja povezljivost, s poudarkom na dobrih čezmejnih povezavah med državami članicami, ki so ključne za dobro delujoč evropski enotni trg. Prvi dan dogodka so se ministri osredotočili na energetske, drugi dan pa na prometne vsebine.

Energetski del zasedanja se je sicer začel že 19. septembra s Konferenco na visoki ravni s področja energije, ki se je je udeležil državni sekretar mag. Klemen Potisek. Tema je bila prihodnost evropskega trga z električno energijo, s poudarkom na digitalnih rešitvah v energetskem sektorju, integraciji obnovljivih virov na trg, delovanju veleprodajnega trga z električno energijo ter zanesljivosti oskrbe.

Na neformalnem srečanju ministrov za energijo je bila glavna tema pogovorov oblikovanje trga z električno energijo. Ministri so razpravljali o najbolj spornih vprašanjih glede maloprodajnega in veleprodajnega trga kot sta regulacija cen in čezmejno sodelovanje ter si imeli priložnost izmenjati mnenja glede Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o upravljanju energetske unije.

Na skupnem zasedanju energetskih in prometnih ministrov so države članice predstavile svoja pričakovanja glede razvoja infrastrukture do leta 2020 in naprej v povezavi z izvajanjem instrumenta IPE. Gre za zasledovanje cilja, da se znotraj EU vzpostavi skupna energetska unija in enotni evropski prometni prostor.

Previous Article ZENS predlaga novega koncesionarja na srednji Savi
Next Article Evropski teden mobilnosti v znamenju sodelovanja z mladimi
Print
722