V iEnergiji o naprednih sistemskih hranilnikih energije
Mojca Drevenšek
/ Categories: Energetika

V iEnergiji o naprednih sistemskih hranilnikih energije

»Ne vemo še, ali bodo hranilniki energije le dopolnili druge možnosti ali pa jih bodo v celoti nadomestili in postali ključna tehnologija, brez katere ne bo možno izpolniti energetskih in z njimi povezanih okoljsko-podnebnih ciljev,« razmišlja mag. Salobir in dodaja, da postaja v sodobni elektroenergetiki vse pomembneje razumeti prožnost virov. »Ta pomeni veliko več kot le prožnost na strani proizvodnje elektrike. Ker glavne sistemske vire prožnosti ugašamo, je logično, da ostajajo vse večji izzivi prožnosti na strani hranilnikov.«

Hranilnike je treba uporabljati pametno

Salobir v intervjuju med drugim komentira stanje tehnološkega razvoja sistemskih baterijskih hranilnikov in opozarja, da moramo pri trenutnih cenah elektrike zelo paziti, da hranilnike uporabljamo pametno, torej da pazimo na njihovo učinkovitost in življenjsko dobo.

Potencial razvoja hranilnikov energije je po njegovem mnenju odvisen od današnjega stanja oskrbe z energijo in prihodnjih ciljev na tem področju, predvsem glede rasti deleža OVE v proizvodnem kolaču, izboljšanja energetske učinkovitosti v celotni verigi ter zmanjševanja ogljičnih izpustov, torej razogljičenja energetike. Vse to so namreč dejavniki, ki vplivajo na razvoj novih pristopov oziroma storitev, tudi na področju skladiščenja energije.

Aktivnosti ELES: projekt Sincro.Grid in namestitev za 10 MW hranilnikov

»Hranilniki so ena od pomembnejših možnih rešitev za uresničitev izzivov prihodnje oskrbe z energijo,« je prepričan Salobir, ki v intervjuju izpostavi tudi pričakovanja in aktivnosti ELES na področju prihodnjega razvoja sistemskih hranilnikov energije.

Pri tem posebej izpostavlja projekt SINCRO.GRID, katerega glavni cilj je vzpostavitev pogojev za učinkovito vključitev razpršenih enot za proizvodnjo električne energije iz OVE v prenosna in distribucijska omrežja na Hrvaškem in v Sloveniji in v okviru katerega bodo na različnih lokacijah po Sloveniji namestili za 10 MW baterijskih hranilnikov.

Previous Article FE UM sodeluje pri projektu Nazaj v naravo
Next Article Deli Elesovih daljnovodov na ozemlju Hrvaške v lasti HOPS
Print
925
Video - povezava:https://www.youtube.com/embed/AKMEy37lvpY