Znani prejemniki sredstev Eko sklada
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

Znani prejemniki sredstev Eko sklada

Eko sklad je v preteklem tednu objavil rezultate javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja ter povabila izvajalcem izobraževalnih in komunikacijskih aktivnosti v letu 2017. Prav tako so bile občinam vročene odločbe v okviru nedavno zaključenega javnega poziva za dodelitev nepovratnih finančnih spodbud za polnilne postaje za električna vozila v zavarovanih območjih narave in območjih Natura 2000.

Javni razpis za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na področju varstva okolja je bil namenjen podpori ozaveščevalnih, izobraževalnih in promocijskih projektov na področjih URE in OVE, trajnostne mobilnosti, izboljšanje kakovosti zraka na območjih, obremenjenih zaradi prekomerne onesnaženosti s PM10 delci, ter trajnostnega razvoja in naložb v okoljsko infrastrukturo in okolju prijazne tehnologije. V okviru razpisa je prispelo 21 vlog, od katerih jih je bilo 15 uvrščenih v ocenjevanje. Za sofinanciranje v skupni vrednosti skoraj 200 tisoč evrov je bilo izbranih pet projektov naslednjih organizacij, in sicer: Alpe Adria Green, Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave s pilotnim projektom za mladino: Od bencina k elektriki – predelava avta. Sredstva bo prejelo Društvo DOVES – FEE Slovenia, Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji za vzpostavitev spletne platforme za ozaveščanje, izobraževanje in promocijo URE in OVE: Energetska pismenost. Eko sklad je izbral tudi Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije: Spodbujanje trajnostnih prihodov pri obiskovanju naravnih območij v Sloveniji, Planinsko zvezo Slovenije: Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin ter Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj: Dovolj za vse – Skupnostno upravljanje z življenjskimi viri.

V decembru 2016 je Eko sklad prvič objavil tudi povabilo izvajalcem izobraževalnih in komunikacijskih aktivnosti v letu 2017. Izmed 60 prispelih predlogov bo Eko sklad finančno podprl izvedbo 16 dogodkov in projektov, ki jih bo izvedlo 13 organizacij, in sicer s področja URE in OVE, trajnostne mobilnosti, izboljšanja kakovosti zraka in trajnostnega razvoja.

Javni poziv Nepovratne finančne spodbude občinam za polnilne postaje za električna vozila v zavarovanih območjih narave in območjih Natura 2000 je bil namenjen zagotavljanju dolgoročne trajnostne mobilnosti v Sloveniji. Namen Eko sklada, ki je poziv pripravil v sodelovanju s Sektorjem za ohranjanje narave Ministrstva za okolje in prostor, je prispevati k zagotovitvi primerne infrastrukture za polnjenje električnih vozil na ključnih strateških mestih, kot so zavarovana območja narave in območja Natura 2000 z močnim gospodarskim (turističnim) potencialom. Preko javnega poziva so lahko občine pridobile pravico do subvencij za nakup novih AC in/ali DC polnilnih postaj, in sicer v višini do sto odstotkov vrednosti cene za posamezno polnilno postajo, ki ne vključuje DDV. Skupaj bo tako 69 občinam preko javnega poziva dodeljenih skoraj 0,5 milijona evrov sredstev iz Sklada za podnebne spremembe. Predvidoma bo postavljenih 109 AC in 31 DC polnilnih postaj, pri čemer bodo občine na vseh lokacijah zagotovile tudi po dve parkirni mesti za polnjenje vozil na polnilnico ter ustrezne talne označbe in prometne znake. Na AC postajah bo dodatna vtičnica omogočala tudi polnjenje električnih koles, ne le električnih avtomobilov. Vse polnilnice bodo predvidoma vzpostavljene do konca letošnjega leta.

Previous Article ELES prejel nagrado za najbolj varno podjetje
Next Article V Moravčah ni povišanih vrednosti sevanja
Print
776
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.