Eko sklad v prvi polovici leta izplačal 29 milijonov evrov subvencij
Polona Bahun
/ Categories: Energetika

Eko sklad v prvi polovici leta izplačal 29 milijonov evrov subvencij

Poročilo kaže, da je Eko sklad v prvem polletju razdelil rekorden obseg spodbud za okoljske naložbe, od od tega največ za energetsko učinkovitost.

Eko sklad sicer že več kot četrt stoletja spodbuja naložbe v zeleno prihodnost, in sicer v obliki nepovratnih finančnih spodbud, ugodnih kreditov in brezplačnega svetovanja. V zadnjih letih pa so najbolj poznani po subvencijah za učinkovito rabo energije.
Obseg aktivnosti na tem področju sicer strmo narašča, saj je Eko sklad v zadnjih desetih letih s približno 260 milijoni evrov nepovratnih sredstev sofinancirali skoraj 110 tisoč naložb v učinkovito rabo energije in dodelili okrog 280 milijonov evrov kreditov za dobrih deset tisoč okoljskih naložb. Učinek vseh teh naložb se med drugim kaže v zmanjšanju izpustov CO2 za skoraj 320 tisoč ton in 1.380 GWh prihranjene energije. Za izvedbo teh investicij je bilo potrebnih letno okrog 1500 delovnih mest. Če upoštevamo še posredne učinke, Eko sklad s svojimi spodbudami ustvari približno 2400 zelenih delovnih mest.

V letošnjem letu so se aktivnosti še bistveno okrepile, saj je bilo, kot že omenjeno, v prvi polovici leta izplačanih 29 milijonov evrov subvencij, kar je dvakrat toliko kot v prvem polletju lanskega leta in več kot v povprečju zadnjih let na letni ravni. Veliko rast letos beležijo tudi pri kreditih, saj je bilo koriščenih za 18 milijonov evrov kreditov, kar je 50 odstotkov več kot v prvem polletju lanskega leta.

Previous Article Za prave odločitve potrebujemo prave ljudi na pravih mestih
Next Article Družba SENG na slovesni otvoritvi zagnala MHE Knežo
Print
578
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.